”Detta är ett väldigt jordnära projekt”
Stephan Müchler är vd för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, en näringslivsorganisation som ägs av drygt 2500 företag i Skåne, Halland, Kronoberg Kalmar och Blekinge. Handelskammaren arbetar för att värna företagens intressen och skapa bättre förutsättningar för dem att växa och frodas. Man har ingen nationell överbyggnad utan sätter själv sin agenda. Under de senaste åren har att främja matchning och kompetensutveckling varit i fokus – inte minst genom att arbeta för att rätt investeringar görs i Sydsverige. En fast HH-förbindelse är en av de främsta prioriteringarna.
– Våra ägare, medlemmarna, har mangrant ställt sig bakom att det är enormt viktigt att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör kommer till. Det huvudsakliga skälet är att den skapar en större, mer sammanhållen arbetsmarknad i södra Sverige. Företag får fler möjligheter att rekrytera rätt personal och arbetstagare större möjligheter att välja jobb. Näringslivet får bättre kopplingar och fler vägar till kontinenten och marknaderna där.
– Orsaken att vi arbetar intensivt för att få till rätt infrastrukturinvesteringar i Sydsverige är att infrastrukturen ofta är helt avgörande för att skapa de stora arbetsmarknadsregionerna, med hög produktivitet, högre tillväxt, högre skatteunderlag och därmed större möjlighet att finansiera välfärden.
– Vi ser ju vilken dynamik Öresundsbron har skapat mellan Malmö och Köpenhamn, och på samma sätt kan man med en HH-förbindelse skapa detta uppe i nordvästra Skåne och norra Öresund. Och till det kommer att du får en redundans, du får en ”backup” till Öresundsbron, om någonting händer.
Coronaviruspandemin och de åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen har varit nödvändiga för att värna liv och hälsa. Samtidigt har den stängda gränsen från Sverige ut i Europa via Öresundsbron tydligt illustrerat vilka stora effekter en begränsning i möjligheterna att ta sig över till Danmark och ner till kontinenten kan ha.
– Pandemin är ett skräckexempel på vad som händer när du inte kan ta dig över till andra sidan. Vi har tagit öppenheten och frihandeln för given i 30 år, och effekterna blir oerhört tydliga när pendlare och företag under pandemin inte haft möjligheten att åka till Danmark och ta del av den marknaden.
– I frihandeln ligger inte bara öppna gränser, utan också den fysiska möjligheten att resa. Om den slutar att utvecklas, då kommer Öresundsbron att överbelastas och inte kunna ta all den trafik som den behöver ta.
Svenska Trafikverket och danska Vejdirektoratet genomför nu en strategisk analys av förutsättningarna för att bygga en fast HH-förbindelse. Utredningen väntas vara klar vid årsskiftet. Efter det måste politikerna på nationell nivå fatta beslut om nästa steg. Stephan Müchler vill se ett snabbt agerande.
– Politiken på nationell nivå måste våga fatta ett beslut. Vi vet redan att detta är ett väldigt jordnära projekt, som är väl utrett om hur man ska bygga och vad det kostar. När den strategiska analysen är klar bör man tillsammans med den danska regeringen besluta om att HH-förbindelsen ska byggas.
Finansieringsmodellen bakom HH-förbindelsen gör projektet extra angeläget för länderna att investera i, menar Stephan.
– Den finansieras på egna meriter. På samma sätt som vägförbindelsen på Öresundsbron har möjliggjort järnvägsförbindelsen, kommer det fungera för HH-förbindelsen. Det är vägtrafiken som får betala för den, för att ge ytterligare möjligheter för järnvägen, och är det något man behöver så är det fler järnvägsförbindelser. Det är nästan obegripligt att man inte redan har fattat beslut om den.
– Det är så självklart på något vis, det är klart man ska bygga där också. Hade det varit Danmark eller Sverige på båda sidorna av sundet, att det varit en nationell angelägenhet, då hade HH-förbindelsen redan varit byggd för 50 år sedan.