Gå till innehåll Gå till huvudmeny
Gå till startsidan
  • Startsida
  • Om projektet
  • Nyttor
  • Om oss
  • Startsida
  • Om projektet
    • Projektet
  • Nyttor
  • Om oss

Nyttor – Därför behövs HH-förbindelsen

HH-förbindelsen är en tillväxtmotor som stärker Skandinaviens konkurrenskraft genom ökat resande och handel.

Du är här:
  1. Hem
  2. Nyttor
  • Skriv ut

Samhällsekonomiskt lönsamt projekt

Den dansk-svenska strategiska analysen från 2021 visar att en fast HH-förbindelse är ett genomförbart projekt. Analysen visar även att ytterligare undersökningar krävs, bland annat av potentiella sträckningar och finansieringsmodeller. Utredningar och analyser fortsätter att pågå för att fördjupa förståelsen av möjliga sträckningar, finansieringsmodeller och andra viktiga aspekter av projektet.

Analysens finansieringskalkyl visar på en mycket hög lönsamhet för projektets vägdel, men att projektet som helhet skulle kräva ett tillskott på 15–18 miljarder kronor för att återbetalas inom 40 år, vilket är dansk praxis. En känslighetsanalys som Region Skåne och Helsingborgs stad gjort av den strategiska analysens finansieringskalkyl visar att redan relativt små förändringar i modellens antaganden kan eliminera behovet av restfinansiering. Beräkningarna pekar dessutom på att återbetalningstiden kan bli betydligt kortare än tidigare uppskattat.

Utredningar som gjorts av det EU-finansierade projektet ”Ett sammanhängande transportsystem” i Greater Copenhagen, vars huvudsakliga mål är att främja tillgängligheten med hållbara transportformer inom regionen och stärka regionen som knutpunkt inom det transeuropeiska transportnätverket TEN-T, visar att det tekniskt är möjligt att ansluta en fast HH-förbindelse söder om Helsingborg C, vilket skulle innebära en kortare anläggning och en potentiell besparing om hela 4,2 miljarder kronor.

Det är bland annat av detta skäl som Region Skåne och Helsingborgs stad i sin känslighetsanalys av den strategiska analysens finansieringskalkyl räknar med att anläggningskostnaden för en fast HH-förbindelse – med genare förbindelse kust till kust och utan extra tunnlar Helsingborg C-Maria station – relativt enkelt kan minskas med hela tio procent.

Genom trafikavgifter från de som använder motorvägsförbindelsen återbetalar sig alltså hela förbindelsen över kort tid. Vägförbindelsen finansierar den mindre lönsamma persontågsförbindelsen och skapar ett robust projekt. I kalkylen för projektet har inget EU-stöd från exempelvis fonden för ett sammanlänkat Europa räknats in. Sådant stöd bör svenska och danska staten aktivt verka för.

…

Ökad tillgänglighet

En fast HH-förbindelse ger ökad tillgänglighet och integration i områden som inte täcks av Öresundsbron, främst i norra delen av Öresund och längs Sveriges västkust.

En fast HH-förbindelse skapar en regional tillväxtmotor som stärker hela Sveriges konkurrenskraft genom ökat resande och handel. Kortare restider skapar även en större bostadsmarknad och bättre tillgång till såväl utbildning som kultur och nöje. Möjligheterna till en hög livskvalitet sprids över ett större geografiskt område.

HH-förbindelsen utgör även en viktig länk i korridoren Oslo – Hamburg och är en betydelsefull pusselbit i förverkligandet av OECD:s megaregion STRING, en gränsöverskridande region med 14 miljoner invånare i Norge, Sverige, Danmark och Tyskland – sammanhållen av hållbara transporter.

…

Kortare restider

En resa med färjan från Helsingborg till Helsingör tar i dag 20 minuter från det att färjan lämnar hamnen. Tas incheckning, ombordstigning/ombordkörning samt avstigning/avkörning med i beräkningen blir restiden avsevärt längre. I den dansk-svenska strategiska analysen redovisas en teoretisk restidsbesparing på drygt 20 minuter för vägförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör jämfört med dagens färjetrafik.

Helsingborgs stad har gjort uppskattningar för att spegla den praktiska restiden beaktat tid för ombord- och avstigning. Den praktiska restidsbesparingen uppskattas till cirka 25 minuter med järnvägsförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör. Den praktiska restidsbesparingen mellan Helsingborg och Köpenhamn blir med HH-förbindelsen cirka 40 minuter jämfört med dagens färjetrafik, oavsett trafikslag.

Restiden Helsingborg–Köpenhamn med en fast HH-förbindelse beräknas till cirka 40–45 minuter. Med en fast HH-förbindelse kommer resan Göteborg–Köpenhamn gå på två timmar.

Fler riktiga jobb och en större arbetsmarknad

En fast HH-förbindelse skapar en sammanhängande arbetsmarknad omkring Öresund och upp längs västkusten mot Halland. Invånare får tillgång till fler jobb och ett större utbildningsutbud. Företag får tillgång till en större del av arbetskraften och lättare att hitta rätt kompetens. Skillnader i danska och svenska arbetsmarknadssystem gör också att exempelvis ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten bland äldre utvecklar sig olika på den svenska respektive den danska sidan vid konjunktursvängningar.

Idag är arbetslösheten dubbelt så stor i Skåne som på Själland och på sikt ökar andelen personer i arbetsför ålder i Skåne medan den minskar på Själland. HH-förbindelsen kommer att spela en viktig roll i matchningen.Åskväder över Öresund. Helsingborg till vänster i bild.

Stärker Skandinaviens beredskap

En fast HH-förbindelse minskar sårbarheten och ökar redundansen för både väg- och järnvägstransporter. Öresundsbron hanterar mer än 80 procent av järnvägsgodset till och från Europa. Hälften av alla lastbilar som passerar Öresund kör över Öresundsbron. Om något skulle inträffa med bron som innebar att den stängdes för en längre tidsperiod äventyras försörjningstryggheten.

En fast förbindelse i form av en väg- och tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör minskar avsevärt risken för utsatthet vid ett eventuellt attentat, naturkatastrof eller olycka som allvarligt drabbar Öresundsbron. I dag tar ungefär varannan lastbil som korsar Öresund färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Med en fast HH-förbindelse kan lastbilstrafiken till och från Skandinavien i väsentligt större omfattning ledas om via tunnlarna, vid ett avbrott i trafiken över Öresundsbron.

Med rätt utformning kan en fast HH-förbindelse dessutom medge att järnvägsburet gods kan trafikera järnvägstunnlarna vid ett längre avbrott på Öresundsbron.

Kontakta oss

 

Om HH-gruppen

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Go to homepage
  • Kontakta oss
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev