Region Skåne beredda att medfinansiera en fast HH-förbindelse
Region Skåne är beredd att gå in som delägare och medfinansiär i en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Investeringen i en fast HH-förbindelse bedöms vara en lönsam affär för regionens invånare. Beslut fattas i regionstyrelsen i februari.
Den strategiska analysen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, som experter inom Trafikverket och danska motsvarigheten Vejdirektoratet arbetat med i två år, är nu presenterad. Region Skåne meddelade nyligen att de är beredda att öppna upp för samtal med svenska regeringen om delägarskap och medfinansiering av förbindelsen.
– Vi vill gå in som delägare då vi dels ser ett väldigt starkt intresse för vår region att få till stånd ett bygge, dels för att vi ser möjligheter att kunna ta del av de framtida vinsterna i den här infrastruktursatsningen, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.
Region Skåne är beredda att erbjuda medfinansiering till en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör i form av ett aktieägartillskott och lånegarantier. Den modell för ägande och drift som används för Öresundsbron anser Region Skåne även vara lämplig för en fast HH-förbindelse.
– En gemensam arbetsmarknadsregion med över fyra miljoner invånare gör att vi kommer kunna jämföra oss med de stora städerna ute i Europa. En HH-förbindelse kommer helt otvetydigt vara nästa stora språng i integrationen mellan Sverige och Danmark, säger Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.
I det politiska samarbetet Greater Copenhagen, där fyra regioner och 85 kommuner på Själland och i Sydsverige ingår, råder enighet om att byggandet av en fast HH-förbindelse bör inledas omgående. Målet är att HH-förbindelsen ska kunna öppna inom tio år, år 2030.
Förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör skapar en arbetsmarknadsregion med fyra miljoner invånare, vilket stärker regionens attraktivitet, utvecklings- och konkurrenskraft. Med kortare restider kan fler individer matchas mot fler arbetstillfällen – och därmed fler jobb skapas.
Fehman Bält–förbindelsen mellan Tyskland och Danmark som beräknas invigas år 2029 kommer minska restiden från Sverige till kontinenten och påverkar även behovet av ny svensk infrastruktur. En HH-förbindelse minskar sårbarheten om Öresundsbron skulle behöva stängas.
– Den ökade järnvägstrafiken skapar behov av att tidigarelägga kapacitetsförbättrande åtgärder. Utan mer kapacitet riskerar sundet att bli en flaskhals mellan södra och norra Europa. När Fehrman-Bältförbindelsen är klar 2029 blir Skåne en del av en gränsöverskridande region, och då behövs en ökad stabilitet i tågsystemet. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör minskar sårbarheten i järnvägsnätet, säger Ulrika Geeraedts, Region Skånes utvecklingsdirektör.