”En fast HH-förbindelse skapar en internationell arbetsmarknadsregion som binder samman nästan 4 miljoner invånare”
Sara Åhlén Björk är ny chefsekonom på Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, som verkar i sydsvenska företags intressen och har drygt 2500 medlemsföretag i Skåne, Halland, Kronoberg Kalmar och Blekinge. Handelskammaren arbetar för att Sydsveriges ska bli en attraktivare plats att driva verksamhet i. Deras chefsekonom anser att en fast HH-förbindelse innebär företags- och samhällsekonomiska vinster som bidrar till ökad produktivitet och bättre arbetsmarknadsförutsättningar för både individer och företag.
– En fast HH-förbindelse skapar en internationell arbetsmarknadsregion som binder samman nästan 4 miljoner invånare, vilket ger både samhällsekonomiska och företagsekonomiska vinster.
När avstånden minskar kan nätverk och stordriftsfördelar nyttjas. En fast HH-förbindelse innebär därför att produktionskostnaderna minskar för de i området etablerade företagen.
– Med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör blir det enklare för företag och varor att röra sig över sundet. Genom att knyta samman regionernas logistikfunktioner skapas värdefulla tidsvinster som sänker transportkostnaderna och ökar produktivitetsnivåerna.
Ökad arbetsmarknadsintegration innebär större exponeringsyta för arbetstagare och arbetsgivare. En fast HH-förbindelse medför betydande effekter på sysselsättningen, tack vare bättre jobbmatchning.
– Med en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg får företag i området tillgång till mellan 100 000 och 300 000 fler potentiella arbetstagare. En större exponeringsyta gör att fler företag hittar rätt kompetens och att arbetssökande får en större arbetsmarknad.
En fast HH-förbindelse bidrar även till ökad delning av resurser och ökad kunskapsspridning. I förlängningen får vi en mer specialiserad, diversifierad, anpassningsbar och innovativ arbetsmarknad.
– Genom att korta avstånden kan fler verksamheter dela på anläggningar, resurser, utrustning och risker. En ökad delning innebär att det helt enkelt blir enklare för företag att specialisera sig genom tillgång till ett större kundsegment, samtidigt som omkostnaderna för produktionen minskar.
– Ytterligare en fast förbindelse över sundet bidrar även till ökat lärande. När människor interagerar så föds nya idéer och sprids kunskap. Kortas avstånden i regionen ökar produktiviteten och innovationsgraden, genom fler möten mellan individer och företag.
Behovet av en fast HH-förbindelse måste förstås ur ett större ekonomiskt perspektiv, menar Sara Åhlén Björk.
– Genom att bygga ytterligare en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör så får våra exportföretag bättre möjligheter att sälja varor till övriga Europa. Ökad sysselsättning och tillväxt i en region har dessutom positiva effekter på tillväxten i andra regioner i Sverige.
– Bygget av Fehmarn Bält-tunneln skapar en ny dynamisk arbetsmarknadsregion nära vår. En fast HH-förbindelse gör Öresundsregionen till ett attraktivare område att bedriva verksamhet i.
Sara Åhlén Björk ser HH-förbindelsen som en företagsekonomiskt motiverad och trygg investering, då bygget inte kräver statliga anslag.
– Brukarfinansieras en fast HH-förbindelse konkurrerar bygget inte med andra infrastrukturprojekt och vi vet att behoven av en fast förbindelse finns. Det gör det till en trygg investering.
Ledande politiker i Region Skåne anser att överskotten från Öresundsbron bör återföras till den regionala infrastrukturen, på samma sätt som idag sker med trängselavgifterna i Stockholm och Göteborg. Handelskammarens chefsekonom vill gå ett steg längre. Eftersom även HH-förbindelsen kan finansieras av brukarna anser hon att politikerna redan i detta skede kan börja diskutera vad som bör ske med överskotten, när HH-förbindelsen är avbetalad.
– Vi borde lära oss av hur liknande projekt, som Öresundsbron, finansierats. Vad gäller Öresundsbron så har vi, 20 år efter invigningen, fortfarande inte bestämt vad vi ska göra med överskotten från bron när den är avbetalad. Det vore värdefullt med en diskussion där vi utgår från att pengarna används till investeringar i regional infrastruktur. En sådan dialog skulle man kunna ha redan nu angående HH-förbindelsen.
Fotnot. Läs gärna Sydsvenska Industri- och Handelskammarens rapport ”Produktivitetsvinster i Danmark – Ekonomiska effekter av en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg” (2015)