”Det är viktigt att Sverige visar Danmark att vi helhjärtat står bakom byggnationen av en fast HH-förbindelse.”
Det menar Henrik Fritzon (S), andre vice regionstyrelseordförande i Region Skåne. Henrik, du har tidigare uttalat dig om att Sverige och Region Skåne kan stå för hela kostnaden för en HH-förbindelse. Vad menade du med det?
– Efter att den strategiska analysen presenterades, uttryckte den danska ministern en stor tveksamhet till att den danska regeringen skulle engagera sig i en HH-förbindelse. Men eftersom HH-förbindelsen inte bara är viktig för Skånes utveckling utan också är en god affär för ägaren på lång sikt, anser jag att det är en rimlig tanke att svenska staten ihop med Region Skåne ensidigt kan äga en HH-förbindelse om den danska staten inte vill gå in som ägare.
– En liknande situation rådde inför beslutet om att bygga Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Tyskland och Danmark. Tyskarna var inledningsvis mycket negativa och Danmark valde att stå för merparten av finansieringen. Förbindelsen byggs just nu och står färdig 2029. Danmark står nu som ägare av en förbindelse som förväntas transformera hela transportsystemet i norra Europa – och får därmed skörda vinsterna som denna genererar. På samma sätt kan Sverige stå för en större del av finansieringen av en fast HH-förbindelse, och då givetvis ta del av en större andel av överskotten när den genererar vinst.
Den svenska infrastrukturpropositionen presenterades nyligen. Hur ser du på en fast HH-förbindelse i ljuset av denna?
– Sverige är i behov av en omstart efter pandemin och investeringar i infrastruktur är en utmärkt metod. Det är därför mycket glädjande att regeringen presenterar rejält utökade ekonomiska ramar för perioden 2022–2033. Propositionen innehåller tydliga skrivelser om viktiga investeringar, däribland i nya stambanor och i att förstärka integrationen mellan regioner – där en fast HH-förbindelse är en nyckel ur ett sydsvenskt perspektiv.
Till hösten väntas Trafikverket presentera ett förslag till ny nationell plan för transportinfrastrukturen. Vad anser du att den bör innehålla avseende nya Öresundsförbindelser?
– En fast HH-förbindelse ger stora nyttor i form av förstorad arbetsmarknad, kortare restider och erbjuder inte minst redundans om Öresundsbron skulle behöva stängas. Ett naturligt nästa steg är en lokaliseringsutredning. Det är viktigt att den nationella planen innehåller tydliga skrivelser om att en lokaliseringsutredning ska tillsättas i närtid och att resurser avsätts för denna.