”HH-förbindelsen är en närmast unik investering”
Anna Jähnke (M) är regionråd i Region Skåne och ordförande för regionala utvecklingsnämnden. Hennes uppgift är att främja tillväxt och hållbar utveckling i Skåne – och infrastrukturen spelar en viktig roll. Region Skåne slog i den politiska överenskommelsen ”Skånebilden” redan år 2015 fast sina prioriteringar på infrastrukturområdet. Delen som tar upp fler fasta Öresundsförbindelser går ordagrant igen i Greater Copenhagen-samarbetets Trafikcharter, en avsiktsdeklaration som antogs på nytt i år. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är en av de främsta prioriteringarna för såväl de fyra danska och svenska regionerna som för de 85 kommunerna i det gränsöverskridande samarbetet.
– HH-förbindelsen har stora nyttor och är nödvändig. Förbindelsen binder samman arbetsmarknaderna på båda sidor Öresund. Hundratusentals människor får mängder nya jobb inom pendlingsavstånd, och företag får möjlighet att anställa fler och rätt personer. En fast HH-förbindelse avlastar Öresundsbron gällande persontransporter och frigör därmed kapacitet för mer järnvägsburet gods via Öresundsbron. Den stärker Skåne som porten till Sverige. En stor del av Sveriges import och export går via regionen, och HH-förbindelsen rustar Skåne för att hantera detta, och möjliggör ett ännu närmare utbyte med våra viktiga handelspartners Danmark och Tyskland.
En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör består av en tunnel för vägtrafik och en tunnel för järnvägstrafik, vilket är nyckeln för att finansieringsmodellen ska gå ihop. Den mycket lönsamma vägförbindelsen finansierar den ekonomiskt mindre lönsamma järnvägsförbindelsen. Anna Jähnke ser just finansieringsmodellen som en av projektets största styrkor.
– Det som gör HH-förbindelsen till en närmast unik investering är inte bara att den har en självfinansierande funktion, utan att den på kortare tid än Öresundsbron kan betalas av och därefter generera avkastning. Ytterst få projekt har dessa förutsättningar. Modellen är densamma som används för Öresundsbron. På så sätt blir en fast HH-förbindelse inte bara en lönsam investering, genom att den efter avbetalningen genererar vinst. Modellen gör även att så lite skattepengar som möjligt används till investeringen. Jag är en stark förespråkare av att de satsningar som använder så lite skattemedel som möjligt är de satsningar som alltid bör prioriteras.
Öresundsbron börjar generera avkastning till svenska staten. Vad som ska ske med överskotten är ännu oklart. Tillsammans med flera andra sydsvenska aktörer, exempelvis Sydsvenska Handelskammaren, anser Region Skåne att överskotten bör gå till att finansiera ny infrastruktur i Skåne.
– Vi anser att överskotten från Öresundsbron bör gå till att utveckla den skånska infrastrukturen. Om man ser till hur överskotten ska användas rent konkret, anser jag att överskotten i första hand ska gå till att få igång byggnationen av en fast HH-förbindelse. Överskotten som i sin tur genereras av HH-förbindelsen bör gå till finansieringen av en metroförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn.
– På samma sätt som det är rimligt att intäkterna från trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm hjälper till att finansiera infrastrukturinvesteringar där, är det rimligt att Öresundsbrons överskott hjälper till att utveckla infrastrukturen i Skåne.
År 2029 beräknas den så kallade Fehmarn Bält-förbindelsen mellan danska Rødby och tyska Puttgarden stå klar. I nuläget finns endast Öresundsbron för att hantera den förväntat omfattande ökning av person- och godstrafik via väg och järnväg till Sverige som Fehmarn Bält-förbindelsen innebär.
– Sverige måste säkerställa att vi har kapacitet att nyttja de stora möjligheter som Fehmarn Bält-förbindelsen innebär. Med en fast HH-förbindelse skapar vi robusthet och säkrar upp hantering av den ökade trafiken via väg och järnväg som förväntas komma redan 2029. Tiden är knapp. När den strategiska analysen av en fast HH-förbindelse är klar i höst bör svenska och danska regeringen fatta beslut som gör att vi så snabbt som möjligt kan sätta spaden i marken.