





HH-förbindelsen – ett startklart och lönsamt infrastrukturprojekt
För ökad tillväxt, stärkt konkurrenskraft och ett robust transportsystem över Öresund.
HH-förbindelsen bör prioriteras
HH-förbindelsen är Skandinaviens enda självfinansierande projekt som betalas genom brukaravgifter utan att påverka statskassan.
En ny fast förbindelse skulle minska sårbarheten i trafiksystemet över Öresund, inte minst när Öresundsbron är stängd eller har begränsad kapacitet. HH-förbindelsen är också en tillväxtmotor som skapar nya jobb redan under planerings- och byggfasen. Därför bör regeringen prioritera HH-förbindelsen för att stärka landets konkurrenskraft. Sverige och Danmark bör skyndsamt besluta om en gemensam utredning kring HH-förbindelsen.
Öresundsregionen är Skandinaviens viktigaste tillväxtregion vilket gör att infrastrukturen spelar en avgörande roll. Sedan Öresundsbron öppnade år 2000 har Sverige och Danmark växt sig starkare som en region där integrationen koncentrerats kring Öresund. En fast förbindelse i den norra delen av Öresund, mellan Helsingborg och Helsingör, binder ihop hela regionen och bidrar till en ökad konkurrenskraft för Skandinavien.
Staten måste investera smart i infrastruktur
De infrastruktursatsningar vi gör idag påverkar framtiden många år framöver. Regeringen anser att samhällsekonomisk lönsamhet ska vara vägledande vid prioritering av åtgärder i transportinfrastrukturen. Här utgör HH-förbindelsen ett starkt case, just utifrån sin lönsamhet.
Förbindelsen bidrar till ökad kapacitet och redundans
En fast HH-förbindelse avlastar Öresundsbron avseende både persontransporter och vägtrafik vilket frigör kapacitet för mer järnvägsburet gods via Öresundsbron. En fast HH-förbindelse i tunnel under Öresund är dessutom mindre känslig för störningar vid kris- och krigsituationer. Sammantaget skapar en fast HH-förbindelse ökad kapacitet, ökad redundans och minskad sårbarhet i trafiksystemet.
HH-förbindelsen bör byggas där Öresund är som smalast
HH-förbindelsen anläggs där sundet är som smalast och byggs med borrade tunnlar. Järnvägsförbindelsen och vägförbindelsen består av vardera två tunnelrör med trafik i en riktning i ena tunnelröret respektive trafik i motsatt riktning i det andra tunnelröret. En bilateral utredning bör genomföras för att bestämma den bästa placeringen av de båda tunnlarna.
Innovativa lösningar
Planeringstiden för stora infrastrukturprojekt är lång och den tekniska utvecklingen går snabbt framåt. I projekteringsuppdraget bör därför hållbara mobilitetslösningar ingå i anläggningen. Det kan till exempel handla om klimatsmart teknik eller styrning av vägtrafikflöden. Innovationer kan även handla om att använda utrymme i tunnlarna för överföring av el eller fjärrvärme.
Ett hållbart infrastrukturprojekt
En fast HH-förbindelse är ett socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbart projekt.
Den svensk-danska statliga utredning (strategiska analys) som presenterades 2021 bedömer att projektets påverkan i detta tidiga utredningsskede är liten för naturvärden i vatten och på land, yt- och grundvatten och kulturmiljö. En kompletterande utredning beställd av Region Skåne visar på stora sociala nyttor och att projektet bidrar till uppfyllande av Agenda 2030, förutsatt att vägdelen kombineras med järnväg för kollektivtrafik.
Klimateffekterna behöver utredas mer
Om vi ska ställa om samhället måste vi beräkna samhällsnyttor på nya sätt. En timmes restidsbesparing med tåg bör vara lika mycket värd som motsvarande med bil. Så är det inte i dag, vilket drar ner ”lönsamheten” för alla tågprojekt. Klimatkalkylerna för ett projekt som detta med byggstart först om ett flertal år behöver även ta höjd för aktuella färdplaner för ett klimatneutralt betongbyggande, satsningar på fossilfritt stål och elektrifieringen av fordonsflottan, som omfattar både person- och lastbilar.
Målen i Agenda 2030 stämmer överens med HH-förbindelsen
De globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) är integrerade, odelbara och balanserar tre dimensioner av hållbar utveckling: ekonomisk, social och miljömässig. Delmål 9.1 lyder: ”Bygga ut tillförlitlig, hållbar och motståndskraftig infrastruktur av hög kvalitet, inklusive regional och gränsöverskridande infrastruktur, för att stödja ekonomisk utveckling och människors välbefinnande, med fokus på ekonomiskt överkomlig och rättvis tillgång för alla.”
Sverige och Danmark har en bred uppslutning för HH-förbindelsen
Uppslutningen bakom HH-förbindelsen är bred i både Danmark och Sverige. Inom samarbetet Greater Copenhagen råder enighet om att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ska byggas och påbörjas så snart som möjligt.
Den strategiska analys som genomförts av svenska Trafikverket och danska Vejdirektoratet, presenterades i början av 2021 och konstaterar bland annat att en fast HH-förbindelse ger stora nyttor avseende kortade restider, förstorad arbetsmarknad, bättre förutsättningar för näringsliv och turism samt att projektet är samhällsekonomiskt lönsamt.
Under 2025 tas nästa steg mot en gemensam dansk-svensk utredning. Den svenska regeringen har utsett en särskild utredare för att formulera uppdraget till en strategisk svensk-dansk utredning om framtidens transporter över Öresund. Syftet är att skapa samsyn kring kapacitet, redundans och robusthet i ett av norra Europas viktigaste transportstråk – både ur konkurrens- och säkerhetsperspektiv. Utredningen ska vara klar i november 2025.
I nästa steg kan en gemensam dansk-svensk utredning undersöka vilka sträckningar som är mest lämpliga för HH-förbindelsen.
HH-förbindelsens startsträcka är kort
Projektet är välutrett och redo för nästa steg. Det finns ett stabilt underlag för den fortsatta fysiska planläggningsprocessen.
Nästa steg i planeringsprocessen av en fast HH-förbindelse är en bilateral utredning som tar fram och utreder tänkbara lokaliseringsalternativ som kan tillgodose projektets ändamål och som är tekniskt och ekonomiskt genomförbara. Lokaliseringsutredningen ligger sedan till grund för beslut om vad som ska utredas vidare i planläggningsprocessen.